Защо японците събират боклука след себе си на стадиона?

Дори след такова злощастно, късащо душата поражение като загубата от Белгия, феновете на Япония си събраха всичкия боклук на своята трибуна.

Играчите и персоналът на националния отбор на Япония също така си почистиха съблекалнята и оставиха бележка с надпис «Спасибо» (“Благодаря”).

японски-футболисти-съблекалня

Интересува ни едно нещо: защо японците са толкова акуратни и чистоплътни?

Защитникът на Япония Мая Йосида отговаря така: “В Япония казват, че трябва да оставиш всяко място по-чисто, отколкото е било преди теб. Ние сме много горди с това как медиите и феновете от целия свят се отнесоха към поведението на нашите фенове”.

японски-фенове-боклук

Ние ще ви разкажем малко повече за японските правила:

1.Трудно е да се повярва, но във времената на следвоенната индустриализация боклукът бил сериозен проблем за Япония. Не го извозвали навреме, нямало място в депата за отпадъци.

В средата на 90-те в Япония приели жестоки закони, през 2001 създали министерство на околната среда – и вече проблем с боклука не съществува.

2. Всеки, който пристига в Япония и си взима апартамент, е длъжен да изучи гоми-гайд (гоми ли ごみ е боклук на японски).

В град Ниихама например списъкът от правила е дълъг 42 страници. В една от токийските брошури се казва: “Въпросите, свързани с боклука, лесно могат да провокират проблеми със съседите.За да ви е комфортно и на вас, и на цялото общество, е важно да се съблюдават местните правила по събиране на боклука”.

3. Уточнението за локалност е важно. Във всеки град има свои правила. Най-често всичкият боклук трябва да се раздели на 4 категории: изгоряем, неизгоряем, рециклируем и едрогабаритен (но това е лекият вариант, категориите могат да бъдат няколко пъти повече).

В някои райони за всеки вид боклук трябва да се купят специални разноцветни пакети. Някъде има изискване пакетът да се подписва със собственото име.

Жителите имат ясен график в кой ден трябва да оставят на улицата определен вид боклук. Ако объркате деня и вида отпадъци или смесвате различни видове боклук, върху пакета лепят заплашителен стикер с предупреждение. Този, който не се поправи получава глоба и големи проблеми със съседите.

Строгите правила се прилагат и в рамките на категориите боклук. Не е достатъчно събирането на всички пластмасови бутилки и кутии, стъклени бутилки и алуминиеви кутии в една опаковка – например PET бутилките (с номер 1 в триъгълника отдолу) трябва да бъдат изхвърляни отделно, защото са от най-нискокачествената и токсична пластмаса.

4. Понеже Япония не може да си позволи да извозва боклука, тя активно го изгаря. Всичко е екологично: отпадъците се обработват с плазмен поток при температура от 1220 градуса – така се разрушават токсичните вещества и не се образува смола

Получилата се пепел се пресира в брикети, които се полагат в основите на сгради и изкуствените острови. Един от престижните райони на Токио – острова Одайба в Токийския залив – е построен точно така.

5. На улиците в Токио е много трудно да намерите кофи за боклук, но пък не е мръсно: японците отдавна са се научили да изхвърлят излишното там, където е разрешено (например всички видове контейнери присъстват в магазините). Развитието на навиците са способствани и от глобите – до 85 хиляди долара за незаконно изхвърляне на боклук.

Броят на контейнерите било силно намалено след терористичен акт от 20 март 1995 година: тогава терористите от нерелигиозната секта «Аум Синрикьо» използвали в метрото веществото зарин – загинали 12 души, а отравяне в тежка степен получили 5000. Властите решили, че контейнерите за боклук са много удобни за осъществяване на нови атаки.

***

Японците така са свикнали с вътрешните правила, че дори не могат да си представят как можеш да си тръгнеш от стадиона без да изхвърлиш кенчетата от бира или опаковката от храна.

За тях това е норма и задължение, за повечето европейци – шок.

Be the first to comment on "Защо японците събират боклука след себе си на стадиона?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*